понеделник, 21 февруари 2011 г.



ПОКАНА
За кандидатстване в конкурс за участие в обмен по проект
2010-1-BG1-LEO01-03322Практика за иновативно управление на културно-историческото наследство”, 
“Practice for Innovative Management of Cultural and Historical Heritage” (PIMCHH)
изпълняван от РТА «Стара планина»
Шотландия, Великобритания - м. юни 2011 г.


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

От м. февруари 2011 г. Регионална туристическа асоциация «Стара планина» започна реализацията на проект 2010-1-BG1-LEO01-03322, финансиран по програма «Учене през целия живот», Секторна програма "Леонардо да Винчи" – Мобилност.

Проектът е с продължителност 12 месеца с основен акцент върху организирането и провеждането на двуседмична обучителна практика в Шотландия за 10 специалисти от музеи / културни институции и екскурзоводи от региона. Практиката ще се проведе в периода 05 – 19 юни 2011 г.

Участниците ще посетят няколко шотландски музея, ще общуват със специалисти от благотворителни тръстове, туристически атракции и защитени територии; ще обменят опит с професионални екскурзоводи, ще имат среща за оценка на практиката и за сертифициране на участието в мобилността чрез получаване на документ Europass .
Програмата е подготвена в сътрудничество с приемащия шотландски партньор ARCH Heritage and Training и е съобразена с конкретните нужди на потенциалните ползватели.

Кандидатурите за участие в практиката ще бъдат селекционирани от екип, съставен от представители на РТА „Стара планина”, на музеите от региона, специалисти по култура  и туризъм от общините – членове на РТА „Стара планина” и външен експерт.

Критериите, по които ще се оценява целесъобразността на всяка кандидатура са изготвени с помощта на експерти по интерпретация на културно – историческото наследство и по туризъм и са одобрени от Управителния съвет на РТА «Стара планина».
Те са публикувани на сайта на РТА «Стара планина» на адрес: www.staraplanina.org

Критериите за подбор включват:

  1. Добро владеене на английски език; Ползването и на друг западен език е предимство за кандидатите
  2. Познаване на принципите и целите на програмата «Учене през целия живот»
  3. Да имат готовност за споделяне на опита от практиката по време на работни срещи след завръщането си. Готовността се декларира писмено при подаването на документите за кандидатстване.
  4. Да са представители на институция от региона, работеща в сферата на културно-историческото наследство, екскурзовод или интерпретатор с минимум 2 г. опит на тази позиция
  5. Познаване на дейността на РТА «Стара планина»
  6. Участие в дейностите и проектите, реализирани от РТА «Стара планина»
  7. Добро физическо и здравословно състояние, позволяващо да участват активно в подготвителната фаза на мобилността и в същинската практика
  8. Декларирана ангажираност и готовност за включване в предварителната езикова и културна подготовка на мобилността
  9. Готовност на работодателя да осигури на кандидата отпуск (или друг начин за освобождаване от служебни ангажименти) по време на срещите за предварителна подготовка и в периода на мобилността в Шотландия

Кандидатстването за участие в конкурса се осъществява чрез изпращане по електронна или обикновена поща на следните документи:

  1. Заявление от името на кандидата (на български и английски език), че желае да участва в конкурса за подбор на участници в проекта за мобилност (свободен текст)
  2. CV европейски формат (български и английски език) с изчерпателна информация за професионалния опит на кандидата, свързан с целите на проекта.
  3. Мотивационно писмо на български и английски език, с което кандидатите обясняват желанието си за участие в практиката в Шотландия, разбирането им за целта на практиката и как виждат своя принос в налагане на нови стандарти за интерпретация на културно – историческото наследство след завръщането от практиката.
  4. Документ от институцията – работодател за позицията и трудовия стаж по специалността на кандидата. При невъзможност за доказване на такъв стаж от една институция кандидатите могат да представят копие от трудова книжка.
  5. Служебна бележка от работодателя, че се ангажира да осигери на кандидата възможност за отсъствие от работа в периода на практиката в Шотландия и за участие в срещите за предварителна подготовка

Крайният срок за получаване на документите за участие в конкурса в офиса на РТА «Стара планина» в Габрово, ул. «Опълченска» № 9, ет. 2 е 02.03.2011 г. (сряда)
Можете да ползвате и e-mail: office@staraplanina.org  info@staraplanina.org

Успешните кандидатури ще бъдат прегледани от специално сформирана комисия с участието на експерти от сектори „Туризъм” и „Култура” в общинските администрации от региона, представител на РТА  и външен експерт.

След селектирането по документи комисията ще поканени на събеседване кандидатите за оценка на езиковото ниво и професионалната им компетентност.
Одобрените кандидати ще бъдат информирани от РТА веднага след събеседването.

След определянето на участниците в мобилността ще бъдат организирани 2 информационно – обучителни срещи както следва:
1.   Среща за предварителна информация по организацията и провеждането на обучителната практика
·     Представане програмата на практиката в Шотландия
·    Попълване на въпросници за индивидуалните очаквания на ползвателите, свързани с провеждането на практиката и включените в нея срещи и теми. Информацията от въпросниците ще бъде изпратена на шотландския партньор за оптимизиране на подготвената програма
·    Представяне на общите и специфични условия за участие в проекти, финансирани от програма «Леонардо да Винчи» на ЕС и подписване на Договори с всеки от одобрените участници
·    Подписване на индивидуални декларации за готовност за споделяне на опита от практиката по време на работни срещи и други събития след завръщането.

2.   Тридневно езиково обучение по специфични професионални теми, свързани с предстоящото провеждане на практиката в шотландски институции на културно – историческото и природното наследство. Обучението обхваща общо 30 учебни часа и ще се проведе в Габрово – седалище на РТА «Стара планина». На това обучение ще бъде направена и кратка културна подготовка на одобрените участници, обхващаща запознаване с организацията – домакин в Шотландия и със страната – домакин (кратък преглед на историята, спецификите на бита и нравите, традициите и информация за развитието на туризма).

На тази среща участниците ще бъдат поканени да декларират писмено, че ще се съобразяват с общите правила на поведение на групата по време на престоя в Шотландия, които ще бъдат коментирани по време на обучението.
В края на срещата участниците ще получат окончателната програма на практиката в Шотландия и ще бъдат запознати с детайлите по пътуването на групата. Ще бъде представена и информация за отчетността, свързана с изпълнениета на проекта на РТА «Стара планина»

За допълнителни въпроси и информация, свързани с конкурса и проекта за мобилност сме на ваше разположение на телефони: 066/ 807 137; 809 191

На всички кандидати желаем успех и очакваме с нетърпение документите!



Няма коментари:

Публикуване на коментар